Sposoby na wrzody

Wrzody dotykają coraz więcej osób. Najbardziej dokuczliwe są jesienią oraz zimą. Jeśli zmiany te nie są zbytnio zaawansowane można sobie z nimi poradzić stosując się do kilku prostych zaleceń lekarskich. Przede wszystkim osoba, która ma wrzody żołądka powinna pamiętać o tym czego pod żadnym pozorem nie wolno jej jeść. Z diety należy wyeliminować rośliny strączkowe. Groch oraz fasola są absolutnie zakazane. Z całą pewnością warto wyeliminować także słodycze. Na zdrowie nie wyjdą także ostre przyprawy. Aby potrawy były jednak smaczne można zastąpić je takimi przyprawami jak tymianek oraz koperek, który wrzodowcom nie tylko nie szkodzą, ale wręcz służą. Nie wskazane są także musztardy, które w swoim składzie zawierają przecież niezwykle mocno drażniący ocet. Jeśli przygotowujemy marynaty do mięs zamiast octu powinniśmy używać kwasku cytrynowego, który nie jest taki dla naszego żołądka mało delikatny. Nie oznacza to jednak, że osoba, która ma wrzody musi chodzić głodna. Lekarze wskazują na całą grupę produktów, które są jak najbardziej wskazane dla takich osób. Z cała pewnością można sięgać po potrawy, które zostały przygotowane na parze. Idealne są także te, które upieczono w folii. Zamiast świeżych owoców i warzyw wrzodowcy powinni sięgać po warzywa i owoce gotowane. Są one dla żołądka zdecydowanie bardziej delikatne. Warto sięgać również po potrawy, które zostały przemielone lub przetarte. Żołądek zdecydowanie szybciej poradzi sobie z ich przetrawieniem.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.