Co powoduje zatrucia pokarmowe

Jeżeli do naszego przewodu pokarmowego przedostaną się biologiczne lub chemiczne czynniki, bardzo często pojawia się zatrucie pokarmowe, które zawsze jest uciążliwe a w niektórych przypadkach może być też niebezpieczne. Jeżeli dotyka dzieci do lat trzech, osób osłabionych, przewlekle chorych lub starszych może być konieczna hospitalizacja w celu nawodnienia oraz podania mikroelementów i witamin za pomocą kroplówki. Zatrucie pokarmowe może wykluwać się kilka lub nawet kilkanaście godzin, jeżeli jest to bakteryjne zatrucie, atakuje nas po spożyciu zanieczyszczonej bakteriami żywności, najczęściej chorujemy w ten sposób od maja do września, ponieważ bakterie lepiej rozwijają się w ciepłym środowisku. W przypadku zachorowania najważniejsze jest nie dopuszczenie do odwodnienia organizmu, co może być trudne podczas biegunki, połączonej z wymiotami i gorączką, jednak należy wtedy podawać niewielkie ilości płynów jednak co kilka minut, tak aby mogły nawodnić nasz organizm. Najczęściej sami jesteśmy winni swoim zatruciom pokarmowych, należy odpowiednio wybierać spożywane produkty, jaja wyparzać lub przetwarzać w wysokich temperaturach. Owoce i warzywa przed spożyciem należy dokładnie umyć w gorącej wodzie, konserwy należy myć w miejscu gdzie pożywienie może stykać się materiałem, ponieważ mogą się tam znajdować chorobotwórcze czynniki.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.